Kulebiak z łososiem
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Łosoś, świeży koperek, musztarda francuska i śmietanka kremowa tworzą główne smaki w kulebiaku z łososiem. Gotowe ciasto drożdżowe z mąki pszennej i mleka dopełnia całość, nadając daniu idealną miękkość i puszystość. Ta kombinacja sprawia, że kulebiak jest pyszny i aromatyczny, świetnie pasuje na uroczysty obiad lub rodzinne spotkanie.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Łosoś filet - 500 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
- Musztarda francuska - 150 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Miód - 20 g
- Masło - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, musztarda rosyjska
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- W ciepłym mleku rozprowadź drożdże, łyżkę cukru i mąki.
- Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj zaczyn drożdżowy i sól.
- Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Filet z łososia oczyść z ości i odetnij skórę.
- W misce wymieszaj musztardę, miód, śmietanę kremówką oraz posiekany koper.
- Filet dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj cienko i umieść na nim rybę.
- Polej rybę sosem i owiń ciastem.
- Posmaruj rozpuszczonym masłem.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
- Wystudź i pokrój na porcje.
Komentarz dietetyka
Kulebiak z łososiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kulebiak jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Potrawa zawiera dużą ilość kwasów omega 3.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny