Kulebiak Thermomix
Opublikowano: 31.08.2022 r.
Maka pszenna, drożdże świeże, mleko, kiszona kapusta, suszone grzyby i cebula — oto najważniejsze składniki naszego kulebiaka Thermomix. Dzięki nim zrobisz pyszne, domowe danie idealne na rodzinne spotkania. Ten przepis łączy klasyczne smaki z nowoczesnym podejściem do gotowania, gwarantując, że za każdym razem wyjdzie idealnie!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Drożdże świeże - 20 g
- Mleko 3,2% - 125 ml (pół szklanki)
- Cukier - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Kapusta kiszona - 250 g
- Suszone grzyby - 30 g
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- duża miska, stolnica, foremka keksówka, papier do pieczenia, wałek, miska, ściereczka, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Grzyby włóż do miski, zalej wodą i pozostaw do namoczenia na noc.
- Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj drożdże oraz cukier. Składniki mieszaj 3 minuty/ temperatura 37°C/obroty 3.
- Zaczyn drożdżowy pozostaw w naczyniu na 10 minut.
- Następnie do zaczynu dodaj mąkę, jajko, połowę oleju oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj 3 minuty/ interwał.
- Ciasto przełóż do miski, przykryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Do naczynia miksującego włóż grzyby z wodą, w której się moczyły.
- Następnie dodaj kapustę kiszoną, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki kminku.
- Składniki gotuj bez założonej miarki przez 30 minut/ Varoma/ obroty 1.
- Następnie kapustę z grzybami przełóż do miseczki oraz wyciągnij ziela angielskie, oraz liść laurowy.
- Cebulę obierz i przekrój na 4 czeski, następnie włóż ją do naczynia miksującego i rozdrabniaj 5 sekund/ obroty 5.
- Następnie do naczynia miksującego dolej pozostały olej i duś 3 minut/ Varoma/ obroty 1.
- Do naczynia Thermomix dodaj kapustę z grzybami i składniki rozdrabniaj 15 sekund/ obroty 4.
- Składniki duś 5 minut/ Varoma/ obroty 2 co jakiś czas mieszając składniki kopystką.
- Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem i pozostaw do przestygnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i wyrób je ręką.
- Następnie ciasto rozwałkuj na prostokąt o jednym boku równym dłuższej części keksówki.
- Farsz rozłóż równomiernie na powierzchni ciasta i ciasto zawiń w rulon.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej rulon łączeniem do dołu.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut i po tym czasie wierzch posmaruj żółtkiem.
- Kulebiak piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.
- Po tym czasie kulebiak wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Kulebiak Thermomix to danie doskonałe na stół wigilijny. Kulebiak stanowi doskonałą propozycję na bezmięsną przekąskę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny