Kulebiak
Opublikowano: 31.05.2021 r.
Kapusta kiszona, suszone grzyby, cebula i mąka pszenna to kluczowe składniki kulebiaka, ale nie można zapomnieć o drożdżach suchych i mleku, które sprawiają, że ciasto jest idealnie puszyste. Dodajmy do tego trochę masła i jajek, a mamy przed sobą prawdziwą klasykę kuchni wschodnioeuropejskiej – aromatyczny i pyszny kulebiak!
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta kiszona - 500 g
- Suszone grzyby - 60 g
- Cebula - 105 g
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Drożdże suche - 8 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 12 g (1 łyżka)
- Masło - 100 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czarnuszka
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Grzyby wypłucz i namocz w letniej wodzie (najlepiej przez noc).
- Kapustę odciśnij, wypłucz i włóż do garnka.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
- Grzyby pokrój w paski.
- Do kapusty dodaj pokrojone grzyby, podsmażoną cebulę, wodę od namaczania grzybów, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu i szklankę wody.
- Gotuj kapustę około godziny, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy kapusta się ugotuje zacznij robić ciasto. Mleko podgrzej do temperatury około 30 stopni Celsjusza i dodaj do niego cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i zostaw na 10-15 minut, aż ciasto wyrośnie.
- Mąkę przesiej do miski i dodaj łyżeczkę soli i pieprzu. Dodaj wyrośnięty zaczyn i 2 jajka i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie stopniowo dodawaj miękkie masło, cały czas wyrabiając ciasto.
- Wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Następnie jeszcze raz wyrób i rozwałkuj na cienki prostokąt. Możesz zostawić kawałek ciasta do ozdobienia kulebiaka.
- Na ciasto wyłóż lekko odciśniętą i przestudzoną kapustę z grzybami i zwiń ciasto w rulon. Opcjonalnie możesz ozdobić kulebiaka (ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski, które układamy na krzyż po skosie na zwiniętym kulebiaku, tworząc szachownice).
- Przełóż ciasto na blachę z papierem do pieczenia i zostaw ciasto, w ciepłym miejscu, na 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Jajko roztrzep i posmaruj nim wyrośniętego kulebiaka. Opcjonalnie możesz posypać go czarnuszką, sezamem lub makiem.
- Piecz 40-50 minut w 180 C.
Komentarz dietetyka
Kulebiak ma wysoki indeks glikemiczny, który możesz obniżyć zamieniając część białej mąki na pełnoziarnistą.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny