Kugelis

Opublikowano: 26.01.2022 r.
Ziemniaki, boczek, jajka i cebula — oto podstawowe składniki, które sprawią, że Twój Kugelis będzie przepyszny. To prosty litewski przepis, który łączy te elementy w apetyczną, sycącą potrawę, idealną na rodzinny obiad. Dodaj do tego odrobinę śmietany i zyskasz aksamitną fakturę oraz niepowtarzalny smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Jajko - 2 szt.
- Boczek wieprzowy bez kości - 200 g (1 kawałek)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Śmietana 18% - 90 g (1/2 opakowani)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce w drobne paski.
- Boczek i cebulę drobno pokrój i zeszklij na patelni.
- Połowę skwarków z cebulą przełóż do keksówki, dodaj starte ziemniaki, wbij jajka i dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Upiecz babkę w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
- Babkę podawaj z resztą skwarek.
Komentarz dietetyka
Danie jest w całości wykonane z ziemniaków, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk