Kubdari
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Kubdari to odmiana chaczapuri, gruzińskiego placka drożdżowego, z dodatkiem mięsa mielonego. To danie wspaniale wygląda i pachnie, ale jeszcze lepiej smakuje.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Drożdże suche - 5 g
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 15 ml (1 łyżka)
- Mięso mielone wołowe - 700 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, czajnik
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier. Dodaj olej i wlej szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody. Całość wymieszaj razem.
- Ciasto wyrób delikatnie rękami i odstaw na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce.
- Mięso włóż do dużej miski. Przypraw je solą, pieprzem, kolendrą i papryką.
- Cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj je do mięsa, następnie dokładnie wymieszaj.
- Ciasto podziel na 4 mniejsze części.
- Każdą z części napełnij na środku farszem, następnie zwiń boki do środka, by przykryć mięso.
- Z każdej części uformuj w rękach okrągły, nieco spłaszczony placek.
- Placki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To danie nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział czerwonego mięsa, które ma negatywny wpływ na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny