Krupnik z ziemniakami

Opublikowano: 18.07.2025 r.
Marchewka, pietruszka, cebula, seler korzeniowy, ziemniaki i udko kurczaka bez skóry to składniki, które tworzą fundament krupniku z ziemniakami. To taka klasyczna, domowa zupa, którą można zrobić bez większego wysiłku. Wystarczy garnek i trochę cierpliwości, a wkrótce na stole pojawi się miska pełna smaku i aromatu.
Składniki dla 6 porcji:
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 gruby plaster)
- Udko kurczaka bez skóry - 160 g (1 szt)
- Ziemniaki późne - 300 g (4 szt)
- Kasza jęczmienna perłowa - 100 g (1 woreczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso opłucz i włóż do garnka. Zalej je 1,5l wody i lekko posól. Gotuj przez 20 minut.
- Marchew, seler, cebulę i pietruszkę obierz i przekrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka z mięsem i całość gotuj przez 15 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do gotującego się wywaru wraz z kaszą. Całość gotuj jeszcze 20 minut, aż do miękkości ziemniaków i kaszy. Zupę dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
- Gotową zupę podawaj udekorowaną posiekaną natką i koperkiem.
Komentarz dietetyka
To bardzo pożywna zupa, będąca źródłem błonnika i pełnowartościowego białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny