Krupnik z ryżem
Opublikowano: 01.09.2021 r.
Ziemniaki, ryż biały, bulion drobiowy, marchewka i cebula to kluczowe składniki krupniku z ryżem, który przygotowuje się błyskawicznie. Klasyczne warzywa, jak ziemniaki i marchewka, łączą się z delikatnym ryżem i aromatycznym bulionem drobiowym, tworząc sycącą i rozgrzewającą zupę – idealną na chłodniejsze dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Ryż biały - 200 g
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Pietruszka - 150 g (1 mała sztuka)
- Natka pietruszki - 20 g
- Cebula - 150 g (3 małe sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Bulion i 2 litry wody zagotuj, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, marchewkę oraz pietruszkę. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Gotuj je w bulionie 10 minut.
- Do wywaru dodaj ryż gotuj 10-15 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do zupy i gotuj chwilę.
- Gotową zupę udekoruj poszatkowaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Krupnik z ryżem to dobry zamiennik na zupę dla osób na diecie bez glutenu. Krupnik jest łatwo strawny i niskokaloryczny. Koniecznie wprowadź go do swojego jadłospisu jeśli jesteś na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny