Krupnik z kaszy jaglanej
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Udko kurczaka bez skóry, marchewka, kasza jaglana, cebula i ziemniaki – to główne składniki naszego krupniku z kaszy jaglanej. To prosta, domowa zupa, która idealnie nadaje się na chłodniejsze dni. Mięso z kurczaka dodaje jej głębi smaku, a warzywa i kasza jaglana sprawiają, że jest pożywna i sycąca.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 200 g (2 sztuki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pietruszka - 120 g (1 sztuka)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Kasza jaglana - 40 g (4 łyżki)
- Ziemniaki późne - 300 g (3 sztuki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.
- Do garnka wlej wodę, dodaj mięso i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
- Usuń szumowiny, dodaj pokrojone warzywa.
- W osobnym garnku rozpuść masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i podpraż kaszę.
- Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Wlej wcześniej przygotowany bulion.
- Gotuj zupę przez 20 minut.
- Zupę podawaj z posiekanym koperkiem i mięsem bez kości.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz, śmiało możesz przygotować zupę bez dodatku mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk