Krupnik z kaszą jaglaną

Opublikowano: 24.01.2025 r.
Ta pyszna, sycąca i aromatyczna zupa zaskakuje prostotą przygotowania i bogactwem smaku. Kwintesencja domowego ciepła i smaku w jednym garnku!
Składniki dla 10 porcji:
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 45 g
- Kasza jaglana - 30 g
- Ziemniaki późne - 350 g
- Natka pietruszki - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Bulion zagotuj. Dodaj do niego obrane i pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, ziemniaki. Gotuj do miękkości warzyw około 20 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodaj kaszę. Gotuj, aż kasza będzie miękka, lekko rozklejona.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
- Podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki lub koperkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporą ilość witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny