Krupnik wegetariański
Opublikowano: 19.09.2021 r.
Marchewka, pietruszka, cebula, seler korzeniowy i kasza jęczmienna perłowa – to kluczowe składniki wegetariańskiego krupniku, który jest prawdziwą komfortową zupą na chłodniejsze dni. Do tego dorzuć jeszcze trochę ziemniaków i masz gotową bazę do pysznego, sycącego dania bez mięsa, które rozgrzeje cię od środka i doda energii na resztę dnia.
Składniki dla 8 porcji:
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
- Kasza jęczmienna perłowa - 100 g (1 woreczek)
- Ziemniaki późne - 300 g (4 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, koper
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Warzywa obierz i przekrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka i zalej 2 litrami wody, dodaj odrobinę soli pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka z warzywami. Wsyp 1 woreczek kaszy. Gotuj całość jeszcze 20 minut.
- Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Komentarz dietetyka
To niezwykle zdrowa zupa, która może gościć w codziennym menu jak najczęściej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny