Krupnik tradycyjny
Opublikowano: 28.09.2023 r.
Udko kurczaka, kasza jęczmienna perłowa, marchewka, ziemniaki i cebula to kluczowe składniki tradycyjnego krupniku, który bazuje na bulionie warzywnym, dzięki czemu jest pełen smaku i aromatu. To klasyczna zupa z nutą koperku i pietruszki, która idealnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie na chłodne dni.
Składniki dla 6 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 500 g
- Bulion warzywny - 200 ml
- Cebula - 100 g
- Kasza jęczmienna perłowa - 100 g
- Ziemniaki średnie - 200 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Marchewka - 150 g (3 sztuki)
- Koperek - 15 g
- Pietruszka - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Kurczaka umyj, osusz i włóż do garnka.
- Wlej bulion i zagotuj. Zdejmij szumowiny, dalej gotując.
- Cebulę obierz i przekrój na pół. Warzywa korzeniowe obierz i umyj.
- Cebulę dodaj do garnka razem z dwoma listkami laurowymi i 4 ziarnami ziela angielskiego.
- Przykryj pokrywką i gotuj 30 minut.
- W tym czasie ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa dodaj do garnka. Wsyp przepłukaną kaszę i gotuj razem 20 minut.
- Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 15 minut.
- Pod koniec gotowania wyłów z zupy mięso i oddziel mięso od kości. Samo mięso rozdrobnij i dodaj do zupy.
- Przed samym podaniem dodaj do zupy posiekany koperek.
Komentarz dietetyka
Krupnik to zdrowa i lekkostrawna zupa (w wersji drobiowej lub bezmięsnej), dlatego warto po nią sięgać również w okresie jesienno-zimowym, gdy nasza odporność wystawiona jest na próbę niesprzyjających warunków pogodowych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk