Krupnik na żołądkach
Opublikowano: 15.07.2021 r.
Żołądki indycze, marchewka, kasza jęczmienna perłowa i młode ziemniaki - to główne składniki krupniku na żołądkach, który przypomni Ci smaki domowej kuchni. Ta zupa to solidne danie na gorąco, które rozgrzeje w chłodne dni. Prosty przepis na treściwą i aromatyczną potrawę, doskonałą na rodzinny obiad.
Składniki dla 10 porcji:
- Żołądki indycze - 450 g
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 50 g (1 duża sztuka)
- Kasza jęczmienna perłowa - 200 g (2 woreczki)
- Ziemniaki młode - 400 g (5 sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Żołądki dokładnie umyj i oczyść. Włóż do garnka i zalej 2 litrami wody, dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem ok. 1 godziny na średnim ogniu.
- Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Z garnka wyjmij ugotowane żołądki, do wywaru dodaj warzywa. Zagotuj.
- Żołądki pokrój na mniejsze kawałki i ponownie dodaj do garnka.
- Wsyp też kaszę i dodaj obrane, pokrojone ziemniaki.
- Gotuj ok. 30 min.
Komentarz dietetyka
Krupnik na żołądkach jest dość ciężkostrawny dlatego u osób z problemami jelitowymi, zgagą, refluksem, może nasilać dolegliwości.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk