Krupnik na żeberkach
Opublikowano: 24.03.2021 r.
Żeberka wieprzowe, marchewka, pietruszka, kasza jęczmienna perłowa, ziemniaki i cebula – to główne składniki, które tworzą esencję krupniku na żeberkach. Wyrazisty smak mięsa, słodycz marchewki, delikatna nuta pietruszki oraz pożywna kasza z ziemniakami komponują się w pyszną, rozgrzewającą zupę idealną na chłodne dni.
Składniki dla 4 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 500 g
- Marchewka - 90 g (2 średnie marchewki)
- Pietruszka - 80 g (1 pietruszka)
- Kasza jęczmienna perłowa gotowana - 90 g (6 łyżek)
- Ziemniaki późne - 360 g (4 średnie ziemniaki)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Przyprawy - sól, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, vegeta
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Żeberka umyj i podziel na mniejsze kawałki, a następnie włóż je do dużego garnka. Zalej żeberka 2l wody i zagotuj. Zbierz szumowiny, a potem dodaj cebulę, 1 łyżeczkę soli, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i 5 ziarenek pieprzu. Gotuj na małym ogniu ok. 50-60 min.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Pietruszkę i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
- Z garnka wyciągnij cebulę i dorzuć starte warzywa. Po 5 minutach dodaj pokrojone ziemniaki, łyżeczkę Vegety i przepłukaną zimną wodą kaszę jęczmienną. Gotuj dalej na małym ogniu ok. 20 min.
- Wyciągnij mięso i oddziel je od kości. Kawałki żeberek wrzuć z powrotem do zupy.
- Zupę podawaj z pokrojoną natką pietruszki.