Krupnik na wędzonce

Opublikowano: 13.06.2025 r.
Boczek wędzony, marchewka, cebula, bulion drobiowy i kasza jęczmienna perłowa – to kluczowe składniki krupniku na wędzonce, który jest sycącą i aromatyczną zupą. To świetny wybór na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś, co nie tylko dobrze smakuje, ale i porządnie rozgrzewa.
Składniki dla 10 porcji:
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Marchewka - 180 g
- Cebula - 100 g
- Bulion drobiowy - 1500 g
- Kasza jęczmienna perłowa - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i usmaż wędzonkę, pokrojoną na kawałki. Marchew pokrój w plasterki, cebulę w kostkę.
- Wyjmij zrumienioną wędzonkę i odłóż na bok. Na gorący tłuszcz w rondlu dodaj pokrojoną marchew i cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Gdy baza zupy zagotuje się, dodaj kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut lub do chwili, gdy kasza będzie ugotowana.
- Dodaj majeranek i cząber. Dodaj również usmażoną i odłożoną na później wędzonkę. Podgrzewaj jeszcze około 3-5 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny