Krupnik na skrzydełkach
Opublikowano: 01.09.2021 r.
Skrzydełka kurczaka, ziemniaki, kasza jęczmienna i marchewka – to kluczowe składniki pysznego krupniku na skrzydełkach. Do tego dodaj pietruszkę, aromatyczną natkę i cebulę. Razem tworzą smakowitą zupę, która jest sycąca i pełna warzyw.
Składniki dla 8 porcji:
- Skrzydełko kurczaka - 300 g
- Ziemniaki późne - 200 g (3 male sztuki)
- Kasza jęczmienna perłowa - 200 g
- Marchewka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Pietruszka - 150 g (1 mała sztuka)
- Natka pietruszki - 20 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
- Ugotuj wywar ze skrzydełek, marchewki i pietruszki oraz 3 litrów wody.
- Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Dodaj do wywaru i gotuj 10 minut.
- Następnie wsyp kaszę, gotuj kolejne 10-15 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj do zupy.
- Dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki.
- Gotową zupę podawaj z łyżką kwaśniej śmietany.
Komentarz dietetyka
Krupnik na skrzydełkach to dobry pomysł na szybkie do spożycia danie na ciepło. Zupę można przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy. Idealnie sprawdzi się też w dzień gdy nie masz czasu gotować.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny