Krupnik na rosole
Opublikowano: 15.04.2022 r.
Bulion drobiowy, marchewka, ziemniaki i kasza jęczmienna perłowa to składniki, które tworzą smakowity krupnik na rosole. Do tego dodaje się cebulę, pietruszkę i koperek, które uzupełniają całość aromatycznymi nutami. Masło nadaje zupie odpowiedniej kremowości.
Składniki dla 5 porcji:
- Bulion drobiowy - 2000 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Marchewka - 50 g (1 marchewka)
- Ziemniaki średnie - 400 g
- Pietruszka - 50 g (1 pietruszka)
- Kasza jęczmienna perłowa - 30 g
- Koperek ogrodowy świeży - 10 g
- Masło - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość smażymy jeszcze kilka minut.
- Do warzyw wlewamy bulion oraz dodajemy kaszę jęczmienną. Całość gotujemy.
- Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany koperek oraz przyprawy.
- Zupę gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie.
Komentarz dietetyka
Zupa ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk