Krupnik jaglany

Opublikowano: 24.04.2025 r.
Bulion warzywny, kasza jaglana, marchewka i ziemniaki – to kluczowe składniki krupniku jaglanego, który doskonale sprawdzi się jako rozgrzewające, pożywne danie. Cebula i masło dodają mu wyrazistości. Ta sycąca zupa to świetne połączenie smaków warzyw i delikatnej kaszy jaglanej, idealne na chłodniejsze dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Bulion warzywny - 2500 ml (10 szklanek)
- Masło - 30 g
- Cebula - 70 g (1 duża sztuka)
- Marchewka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Ziemniaki średnie - 300 g (3 średnie sztuki)
- Kasza jaglana - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę.
- Następnie dodaj do niego suchą kaszę oraz tartą marchew. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez 3 minuty.
- Do garnka dodaj pokrojone ziemniaki i smaż przez kolejne 3 minuty.
- Całości zalej bulionem warzywnym, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut (do miękkości składników).
- Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem posiekanego koperku.
Komentarz dietetyka
Krupnik jaglany to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Kasza jaglana wykorzystana do przygotowania krupniku to doskonale źródło węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny