Krupnik
Opublikowano: 13.04.2021 r.
Kasza jęczmienna, udko kurczaka i ziemniaki tworzą bazę tradycyjnego polskiego krupniku, który nigdy nie zawodzi. Dodane marchewka, pietruszka, cebula i seler korzeniowy nadają zupie głęboki, aromatyczny smak. Ten prosty, a jednocześnie sycący polski klasyk to połączenie naturalnych składników, które razem tworzą ciepły, domowy posiłek.
Składniki dla 6 porcji:
- Kasza jęczmienna perłowa - 72 g (6 łyzek)
- Udko kurczaka bez skóry - 480 g (3 szt)
- Ziemniaki późne - 375 g (5 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 60 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
- Marchewki, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do gotującego się mięsa.
- Cebulę obierz z wierzchnich liści i również dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
- Dodaj do zupy kaszę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez kolejne 20 minut.
- Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, mielonym czosnkiem, porządnie wymieszaj.
- Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.