Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
Opublikowano: 24.02.2023 r.
Jabłka, masło, jajka i budyń — te składniki tworzą harmonijną mieszankę w kruchym placku z jabłkami i budyniową pianką. Aromatyczne jabłka pod pieczoną skorupką z maślanego ciasta, przykryte lekką pianką budyniową, to coś, na co warto poświęcić chwilę w kuchni. Mąka pszenna, cukier i odrobina śmietany dopełniają ten pyszny deser.
Składniki dla 16 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier puder - 55 g (1/3 szklanki)
- Masło - 250 g
- Śmietana 12% - 20 g (1 łyżka)
- Jajko - 5 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 165 g
- Budyń (proszek) - 40 g (bez cukru, 1 opakowanie, waniliowy lub śmietankowy)
- Jabłko - 1000 g
- Przyprawy - sól, aromat waniliowy, aromat cytrynowy
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, sitko
Przepis krok po kroku
- Jajka, masło, śmietana powinny być bardzo zimne.
- Żółtka oddziel od białek. Białka pozostaw poza lodówką.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Pokrojone w kostkę masło, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, kilka kropli aromatu waniliowego, żółtka i śmietanę zacznij siekać nożem, a następnie zagnieć dłoniami. Powinno powstać gładkie ciasto.
- Podziel ciasto na dwie części (1/3 i 2/3).
- Schowaj mniejszą część do zamrażarki, a większą do lodówki (na 60 minut).
- Nagrzej piekarnik do 180 st C, do formy wyłóż papier do pieczenia.
- Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż na spód blaszki. Wyrównaj, zrób kilka nakłuć widelcem po całości.
- Piecz spód przez 15 minut.
- W tym czasie pokrój w większą kostkę obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych.
- Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli oraz kilkoma kroplami aromatu cytrynowego.
- Dodawaj do białek stopniowo cukier i za każdym razem miksuj około 1 minutę.
- Gdy wykorzystasz cały cukier, dodaj do białek proszek budyniowy i miksuj kilka sekund, by składniki się połączyły.
- Do pianki dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Na podpieczony spód wyłóż piankę z jabłkami.
- Na wierzch zetrzyj zamrożoną drugą część ciasta - rozłóż równomiernie i lekko przygnieć dłoniami.
- Piecz ciasto przez około 50 minut.
- Smacznego!
Komentarz dietetyka
Ciasto jest wysokokaloryczne, ponieważ zawiera dużą ilość tłuszczu oraz mąki. W cieście znajduje się spora ilość nasyconych kwasów tłuszczowych - niezalecany nadmiar ze względu na szkodliwe działanie zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy. Jabłka dostarczają błonnik i witaminy oraz minerały.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości