Kruche żeberka w miodzie i musztardzie

Opublikowano: 13.02.2023 r.
Żeberka wieprzowe, miód, musztarda, ketchup, czosnek i olej rzepakowy – to jest zestaw, który sprawi, że twoje kruche żeberka w miodzie i musztardzie będą absolutnym hitem. Gwarantowany sukces na każdym stole!
Składniki dla 4 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 1000 g
- Miód - 30 g (2 łyżki)
- Musztarda - 10 g (1 łyżka)
- Ketchup - 10 g (1 łyżka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Olej rzepakowy - 25 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek, przyprawa do mięsa, przyprawa do mięs
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, pojemnik z pokryciem, praska do czosnku, miseczka
Przepis krok po kroku
- Żeberka umyj i osusz. Pokrój na kawałki, które będą miały po 2-3 kostki.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj z czosnkiem. Powstałą pastą natrzyj mięso.
- Żeberka włóż do zamykanego pudełka i odłóż na 20-30 minut do lodówki.
- Do miseczki wlej olej, miód, musztardę, ketchup. Dodaj łyżeczkę majeranku, przyprawy do mięsa, dużą szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Przygotowaną marynatą natrzyj przygotowane wcześniej mięso.
- Odłóż do pojemnika i umieść na 3-4 godziny w lodówce.
- Po tym czasie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Piecz przez 1,5-2 godziny pod przykryciem w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Żeberka wieprzowe to element pozyskiwany z półtuszy. W ich skład wchodzą kości żeber i mięśnie międzyżebrowe wieprzowiny. Wraz ze 100 g produktu dostarczymy 224 kcal, w tym około 19 g białka i ponad 16 g tłuszczów.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk