Kruche rogaliki
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Mąka, masło i śmietana tworzą bazę dla tych pysznych, kruchych rogalików. Dodając żółtko jajka, osiągniesz idealną konsystencję ciasta, które delikatnie rozpływa się w ustach. Sekretnym składnikiem są powidła śliwkowe, które nadają rogalikom cudowny, owocowy smak. Prosty przepis na domowe ciastka, które znikają z talerza w mgnieniu oka.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 225 g
- Śmietana 12% - 125 g
- Masło - 120 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Powidła śliwkowe - 220 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, lodówka
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, posiekane masło i śmietanę. Wbij żółtko. Uformuj gładkie ciasto.
- Ciasto zawiń folię spożywczą i chłódź przez 1 godzinę w lodówce.
- Ciasto podziel na części i dobrze je rozwałkuj. Z każdego płata wycinaj trójkąty o długich ramionach. Na podstawie umieść dżem i roluj całość do górnego rogu.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odległościach.
- Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny