Kruche placki rabarbarowe
Opublikowano: 24.11.2024 r.
Placki rabarbarowe to super opcja na smaczne i szybkie śniadanie. Zrobisz je w kilka minut z naprawdę prostych składników. Sprawdzą się idealnie na wiosnę.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Kefir - 200 g
- Proszek do pieczenia - 2 g
- Cukier wanilinowy - 5 g
- Cukier puder - 10 g
- Rabarbar - 150 g
- Oliwa z oliwek - 5 ml
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Rabarbar pokrój w kostkę.
- Białka i żółtka oddziel do osobnych misek.
- Żółtka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Stopniowo dodawaj do żółtek mąkę, proszek do pieczenia i kefir, cały czas mieszając.
- Wrzuć kawałki rabarbaru i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i wlej delikatnie do ciasta. Wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Nabierz łyżką porcję ciasta i uformuj na patelni w kształcie racuchów.
- Placuszki smaż do zarumienienia z obu stron.
- Placuszki zdejmij z patelni, możesz odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z ulubionymi składnikami.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny