Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Opublikowano: 20.08.2025 r.
Mąka krupczatka, cukier, masło i śliwki to klucz do idealnego kruchego ciasta ze śliwkami i kruszonką. Dodaj do tego jajko, żółtko jajka, odrobinę śmietany 12% oraz mąkę pszenną typ 500, a powstanie wyjątkowy deser. Soczyste śliwki przykryte chrupiącą, maślaną kruszonką sprawią, że to ciasto stanie się twoim ulubionym.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka krupczatka - 360 g
- Cukier - 220 g
- Masło - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Śmietana 12% - 75 g
- Mąka pszenna typ 500 - 210 g
- Śliwki - 600 g
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wsyp krupczatkę, 110 g cukru, płaską łyżkę proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz 100 g masła.
- Posiekaj nożem.
- Dodaj jajko, żółtko, śmietanę i aromat waniliowy.
- Zagnieć ciasto.
- Odstaw ciasto do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia.
- Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Umyj, osusz.
- Mąkę pszenną połącz ze 110 g cukru oraz 100 g masła.
- Zagnieć ciasto, powinno być sypkie.
- Wstaw do lodówki.
- Dno blaszki wyłóż ciastem, które przygotowałeś pierwsze. Wyrównaj i nakłuj widelcem.
- Na cieście ułóż śliwki. Dziura po pestce powinna być skierowana do góry.
- Posyp ciasto kruszonką.
- Piecz ciasto 50 minut.
- Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Przepis na ciasto kruche ze śliwkami należy do wysokokalorycznych. Śliwki są źródłem antyoksydantów, witaminy C, E. Dostarczają także witaminy z grupy B oraz błonnika.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości