Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Masło, śliwki, białka jajka i budyń budują tutaj kompozycję smaków. Masło nadaje ciastu kruchość, śliwki dodają owocowego charakteru, białka tworzą delikatną bezę, a budyń stanowi słodki, kremowy akcent. To połączenie składników sprawia, że ciasto jest wyjątkowe pod względem tekstury i smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Masło - 250 g
- Cukier - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Śmietana 18% - 120 g
- Białko jajka - 6 szt.
- Śliwki - 1000 g
- Budyń (proszek) - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Przesiej mąkę do miski.
- Dodaj posiekane masło.
- Wbij jajka, dodaj śmietanę i 150 g cukru.
- Zagnieć szybko ciasto.
- Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
- Śliwki przekrój na połówki i wyjmij z nich pestki.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-3 cm.
- Wyłóż blaszkę i umieść śliwki na spodzie.
- Wierzch śliwek posyp 100 g cukru.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj cukier.
- Zmiksuj do powstania szklistej piany.
- Wsyp budyń i zmiksuj.
- Na wierzch owoców wyłóż pianę z białek i piecz jeszcze 20 minut.
- Ciasto wystudź i podziel na porcje.
- Podawaj na małym talerzyku.
Komentarz dietetyka
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową to domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby będące na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny