Kruche ciasto z truskawkami

Opublikowano: 20.12.2021 r.
Mąka pszenna, masło, cukier i jajko to kluczowe składniki tego przepisu na kruche ciasto z truskawkami. Chrupiące ciasto osiąga się poprzez połączenie masła z mąką i cukrem, a świeże truskawki dodają mu wyjątkowego smaku i soczystości. Do tego odrobina cukru pudru tworzy idealną kompozycję!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g (3 szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier - 100 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Truskawki - 500 g
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski.
- Na tarce o dużych oczkach zetrzyj zimne masło wprost do miski z mąką.
- Do masy wbij jajko i całość dokładnie wyrób rękami na gładką i klejącą masę.
- Od ciasta oderwij 1/3 części i włóż ją do lodówki.
- Pozostały kawałek rozłóż w formie zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój je w plasterki. Dodaj do nich cukier puder i dokładnie wymieszaj.
- Truskawki wyłóż na kruchym spodzie.
- Górę ciasta udekoruj schłodzonym ciastem start na tarce o dużych oczkach.
- Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny