Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą
Opublikowano: 16.03.2021 r.
Masło, mąka pszenna, świeży rabarbar i jajka stanowią bazę pysznego kruchego ciasta z budyniem, pianką z bezy i rosą. Delikatne ciasto z dodatkiem mleka i proszku do pieczenia, w połączeniu z soczystym rabarbarem, tworzy deser idealny na wiosenne popołudnia. Na wierzchu beza z cukrem pudrem tworzy wyjątkową piankę.
Składniki dla 14 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g
- Masło - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 145 g
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Rabarbar - 600 g
- Budyń (proszek) - 45 g (1 opakowanie)
- Mleko 2% - 300 ml
- Cukier puder - 100 g
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek, białka wstaw do lodówki.
- Zacznij od przygotowania ciasta kruchego: mąkę umieść w misce, dodaj 75 g cukru, żółtka, proszek do pieczenia oraz masło. Za pomocą noża posiekaj wszystko i następnie szybko zagnieć ciasto. Powstałe ciasto włóż do lodówki.
- Następnie rabarbar pokrój w 2 centymetrowe kawałeczki. Dodaj 70 g cukru i wymieszaj.
- Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do wykonania budyniu użyj 300 ml mleka. Nie dodawaj cukru.
- Rabarbar puścił sok - odlej go. Owoce wymieszaj z budyniem.
- Schłodzone ciasto wyłóż na dno blaszki.
- Na ciasto wyłóż budyń z owocami. Zacznij piec w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut.
- Białka ubij na sztywno wraz ze 100 g cukru pudru.
- Gdy ciasto się podpiecze masę na bezę wylej na budyń z owocami. Łyżką zrób fajne kształty na bezie i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w 155 stopniach Celsjusza. Nie piecz za długo. Zbyt długi czas pieczenia sprawi, że zamiast pianki i później rosy będzie zwykła, chrupka beza.
- Gdy ciasto będzie się chłodzić rosa powinna pojawiać się na bezie.