Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Opublikowano: 15.03.2021 r.
Mąka, masło, cukier puder i jajka to podstawa do przygotowania fantastycznego kruchego ciasta z rabarbarem i budyniem. Do tego prostego spodu dodajesz rabarbar oraz budyń przygotowany z mleka i cukru. Taki deser świetnie łączy chrupkość ciasta, kwaśność rabarbaru i kremową konsystencję budyniu.
Składniki dla 30 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 760 g
- Masło - 400 g
- Cukier puder - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 1 szt. (1 sztuka)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżka)
- Rabarbar - 1000 g
- Budyń (proszek) - 45 g (1 opakowanie)
- Cukier - 140 g
- Budyń (proszek) - 135 g (3 opakowania)
- Mleko 2% - 1000 ml
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, stolnica, papier do pieczenia, wałek
Przepis krok po kroku
- Jajka i masło powinny być schłodzone.
- Mąkę pszenną, jajko, żółtko, masło, cukier puder oraz proszek do pieczenia dodaj do miski i zacznij siekać nożem. Zagnieć szybko ciasto i podziel na dwie części. Jedna część powinna być nieco większa. Zawiń ciasto w reklamówkę lub folię. Wstaw mniejszą część do zamrażalnika, większą do lodówki.
- Gdy minie 30 minut większą część ciasta rozwałkuj, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i po całości nakłuj widelcem.
- Wstaw ciasto do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.
- Przygotuj rabarbar. Usuń liście, łodygi pokrój w niewielkie kawałki, około 2 cm szerokości.
- Dodaj do rabarbaru 80 g cukru, skrobię ziemniaczaną oraz proszek budyniowy (1 opakowanie). Wymieszaj.
- Ugotuj 3 opakowania budyniu z dodatkiem 60 g cukru.
- Na podpieczone kruche ciasto wyłóż rabarbar, a następnie dodaj ugotowany budyń. Rozprowadź równo po całości.
- Wyciągnij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce na grubych oczkach na wierzch tworząc kruszonkę.
- Piecz ciasto przez około 60-70 minut w 170 stopniach Celsjusza.
- Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.