Kruche ciasto z malinami i bezą

Opublikowano: 12.08.2025 r.
Mąka pszenna tortowa, masło i cukier budują podstawę tego kruchego ciasta, które jest pyszną bazą na lekki deser. Nadzienie z mascarpone i śmietanki kremowej jest puszyste, a maliny dodają słodko-kwaśnego smaku. Na wierzchu króluje beza z białek jajek i cukru pudru, a dopełnia ją chrupiąca galaretka truskawkowa i płatki migdałów.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g
- Masło - 120 g
- Cukier - 20 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Mascarpone - 250 g
- Maliny - 600 g
- Galaretka - 40 g (truskawkowa)
- Białko jajka - 2 szt.
- Cukier puder - 150 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g
- Migdały - 30 g (płatki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - cukier puder, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki ciasta: mąka, masło, cukier, jajko oraz łyżkę wody wymieszaj, uformuj w kulkę. Schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Piecz ciasto w piekarniku o temperaturze 175 st. C przez 25-30min. Odstaw do wystudzenia.
- Maliny umyj i osusz. Dobrze schodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubij na gęstą masę.
- Galaretkę rozpuść w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
- Na ostudzony kruchy spód ułóż maliny i zalej tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce. Przygotowany wcześniej krem mascarpone wyłóż na schłodzoną galaretkę.
- Przygotuj bezę: Białka umieść w misie miksera. Ubij na sztywno. Dodawaj cukier, stopniowo, cały czas ubijając, aż otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
- Masę bezową rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz płatkami migdałów. Piecz w temperaturze 140 st. C przez około 1 godzinę.
- Na wierzch ciasta wyłóż wystudzoną bezę.
- Schłódź przez 2 godziny w lodówce.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny