Kruche ciasto z jagodami
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Mąka pszenna, cukier i masło – to trzy kluczowe składniki, które sprawią, że Twoje ciasto będzie idealnie kruche i maślane. Dodaj do tego jagody, a otrzymasz wypiek, który łączy kruchą bazę i owocowe wypełnienie. A teraz poznaj krok po kroku, jak zrobić to pyszne kruche ciasto z jagodami!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 170 g
- Cukier - 170 g
- Masło - 100 g
- Ocet winny - 15 ml
- Jagody - 480 g
- Przyprawy - sól, cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- W małej misce wymieszaj 1 szklankę mąki, 2 łyżki cukru, szczyptę soli i pokrojone masło. Dodaj ocet i dokładnie wyrób.
- Ciasto rozłóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dwie szklanki jagód przełóż do dużej miski. Rozmieszaj mikserem na małych obrotach razem z pozostałym cukrem, mąką i cynamonem.
- Rozgniecione jagody wyłóż na ciasto. Na wierzchu wysyp pozostałe owoce.
- Piecz w temperaturze 200°C przez 40-45 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny