Kruche ciasto z jabłkami
Opublikowano: 19.05.2021 r.
Mąka pszenna, masło, jajka, cukier i soczyste jabłka – to kluczowe składniki tego przepisu na klasyczne kruche ciasto z jabłkami. Delikatne, maślane ciasto idealnie łączy się z aromatycznym, jabłkowym nadzieniem, tworząc deser, od którego trudno się oderwać. Prosty skład, a smak niezapomniany!
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Masło - 250 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 100 g
- Jabłko - 1300 g
- Przyprawy - sok z cytryny, cynamon
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Mąkę ze schłodzonym masłem drobno posiekaj.
- Dodaj do niego jajka oraz cukier i szybko zagnieć.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki lub zamrażarki, chociaż na 15-20 minut.
- W tym czasie obierz, pokrój jabłka w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Podduś jabłka z odrobiną wody i cynamonu.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Ciasto zetrzyj na tarce lub rozwałkuj i 3/4 wyłóż na blachę. Jeżeli starłaś ciasto to rozłóż ja na całej blasze i lekko ugnieć.
- Na ciasto wyłóż podduszone jabłka i zetrzyj resztę ciasta lub ozdób je według uznania pozostałym ciastem.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 45 minut w 180 C.
- Po przestudzeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Żeby ciasto miało więcej błonnika możesz nie obierać jabłek oraz część mąki zamienić na mąkę pełnoziarnistą. Dodatkowo możesz obniżyć kaloryczność zamieniając cukier na słodzik.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny