Kruche ciasto bezglutenowe

Opublikowano: 04.11.2021 r.
Mąka bezglutenowa, zimne masło, jajko oraz cukier to kluczowe elementy przepisu na kruche ciasto bezglutenowe. Kiedy te składniki się połączą, stworzą idealnie delikatną, ale chrupiącą bazę do wszelkiego rodzaju wypieków. Dodatek cukru waniliowego nadaje całości subtelnie aromatyczny akcent, a proszek do pieczenia zapewnia odpowiednią strukturę.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka bezglutenowa - 340 g
- Masło - 190 g (zimne)
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Cukier - 100 g
- Cukier waniliowy - 15 g
- Proszek do pieczenia - 5 g (bezglutenowy)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska, folia spożywcza, lodówka
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wbij jajko, dodaj żółtko i wrzuć pokrojone w kostkę masło.
- Wszystko razem wymieszaj i przez chwilę zagnieć.
- Z ciasta uformuj kulę i zawiń folią spożywczą.
- Umieść w zamrażalniku na 30 minut lub w lodówce na godzinę.
- Po tym czasie ciasto jest gotowe do wykorzystania.
- Jeśli będzie stanowiło spód wypieku to ułóż je na formie i podpiecz 10-15 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Moda na dietę bezglutenową spowodowała, że producenci zaczęli nadużywać określeń "produkt bezglutenowy". Warto więc dokładnie czytać etykiet i upewnić się czy mają one licencjonowany znak przekreślonego kłosa.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk