Kruche ciastka z maszynki

Opublikowano: 24.08.2025 r.
Mąka pszenna, masło i cukier puder to podstawowe składniki kruchych ciastek z maszynki. Te genialnie proste składniki, w połączeniu z odrobiną cukru wanilinowego i delikatnym jajkiem, tworzą ciastka, które rozpływają się w ustach. Idealne do kawy czy herbaty, przypominają smakiem domowe wypieki babci.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Masło - 200 g
- Cukier puder - 50 g
- Soda oczyszczona - 2 g
- Cukier wanilinowy - 6 g
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 1 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, maszynka do mięsa, nakładka na maszynkę do ciastek
Przepis krok po kroku
- Mąkę wysyp na stolnicę.
- Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mąki.
- Dodaj cukier puder, sodę, cukier waniliowy i żółtko oraz całe jajko.
- Wyrób rękami ciasto, by było gładkie i kruche. Schładzaj je przez 1 godzinę w lodówce.
- W maszynce do ciastek zamontuj specjalną końcówkę.
- Ciasto włóż do maszynki, a powstające ciastka odrywaj mocnym ruchem, zawijaj i przyklejaj rogi do siebie. Układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Ciastka piecz małymi partiami w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
Te ciastka zawierają sporo cukru, więc nie powinny gościć w diecie zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny