Kruche ciasteczka maślane
Opublikowano: 20.04.2022 r.
Masło, mąka pszenna, cukier i jajka to podstawowe składniki, które sprawiają, że kruche ciasteczka maślane są tak pyszne. To klasyczne połączenie daje nam ciasteczka, które są chrupiące z zewnątrz i delikatnie piaszczyste w środku. Proste, ale naprawdę smaczne wypieki, które idealnie sprawdzą się na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szkalnki)
- Cukier - 230 g
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 250 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Najpierw zimne masło pokrój w kostkę, dodaj do niego mąkę pszenną, jaja i cukier, zagnieć szybko gładkie ciasto.
- Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 15 minut.
- Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Od ciasta odrywaj kawałki równej wielkości.
- Formuj kulki i spłaszcz je delikatnie dłonią.
- Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 10-12 minut.
Komentarz dietetyka
Kruche ciasteczka maślane to domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru. Ciastek nie powinniśmy spożywać częściej niż dwa razy w tygodniu. Zawierają one dużą ilość węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny