Kruche babeczki z owocami

Opublikowano: 23.06.2025 r.
Mąka, masło i cukier – to trio, bez którego nie powstaną nasze kruche babeczki. Do tego dodajemy żółtko, by ciasto było jeszcze delikatniejsze. Ale prawdziwą gwiazdą są borówki amerykańskie – to one dodają świeżości i naturalnej słodyczy. Budyń waniliowy na mleku i maśle sprawia, że krem do nadzienia jest nieziemsko aksamitny.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Masło - 100 g
- Cukier - 30 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Budyń (proszek) - 35 g (waniliowy)
- Masło - 20 g
- Mleko 3,2% - 450 ml
- Borówka amerykańska - 400 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, foremka do babeczek, folia spożywcza, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mąkę zagnieć z cukrem, pokrojonym na kawałki masłem, żółtkiem i 2 łyżkami zimnej wody.
- Ciasto zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij z lodówki i podziel na 8 części.
- Przygotuj foremki do babeczek. Wyklej ciastem dna i boki foremek. Babeczki piecz 15-20 minut w temperaturze 200°C. Ostudź.
- Budyń wymieszaj z ½ szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj. Po chwili wlej budyń i gotuj ok. 5 minut. Zestaw z ognia, wystudź i zmiksuj z masłem. Odstaw do zastygnięcia.
- Babeczki napełnij cienką warstwą masy budyniowej, udekoruj dużą ilością borówek lub innych ulubionych owoców.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny