Królik z piekarnika

Opublikowano: 28.08.2021 r.
Królik, oliwa z oliwek i sok z cytryny – to trio, które sprawi, że twoje danie zyska wyjątkowy smak. Pokażę, jak w prosty sposób upiec królika, żeby mięso było soczyste i pełne aromatu. Prosty przepis, który zaskoczy nawet najbardziej wybredne podniebienia!
Składniki dla 4 porcji:
- Królik tuszka - 1500 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Sok z cytryny - 7 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj ze sobą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, majeranek i cząber.
- Królika umyj i podziel na mniejsze kawałki. W mięso wetrzyj przygotowaną marynatę. Całość owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Królika włóż do rękawa, następnie całość zamknij i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To danie jest zdrowym źródłem białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny