Królik w sosie
Opublikowano: 19.06.2022 r.
Królik w sosie śmietanowym to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo smaczne a przepis bardzo prosty. Koniecznie wypróbuj go w swojej kuchni.
Składniki dla 5 porcji:
- Królik tuszka - 1500 g
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Śmietana 18% - 400 g
- Masło klarowane - 30 g
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, rondel
Przepis krok po kroku
- Tuszkę królika podziel na mniejsze kawałki, zalej mlekiem i odstaw do lodówki na noc.
- Następnie mięso wyciągnij z mleka, osusz i oprósz solą oraz pieprzem.
- W rondelku rozgrzej masło i obsmaż królika z każdej strony.
- Następnie do rondelka dodaj pół szklanki wody, posyp rozmarynem i duś pod przykryciem do miękkości mięsa. Od czasu do czasu uzupełnij zawartość wody.
- Śmietanę wymieszaj w opakowaniu z solą, pieprzem oraz szczyptą papryki słodkiej. Całość wlej do rondelka z mięsem królika.
- Całość chwilę gotuj, do momentu aż sos zgęstnieje.
- Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Królik w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczny obiad. Stanowi on dobre źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny