Królik w sosie śmietanowym
Opublikowano: 30.11.2022 r.
Masło, cebula, śmietanka kremowa i bulion drobiowy to tylko niektóre z najważniejszych składników, które wchodzą w skład przepisu na królika w sosie śmietanowym. To danie łączy w sobie soczystą tuszkę królika z pyszną, aksamitną śmietaną i delikatnie podduszoną cebulką. Całość dopełnia aromatyczny bulion, który nadaje potrawie głębi smaku.
Składniki dla 6 porcji:
- Królik tuszka - 1500 g (1 sztuka)
- Masło - 30 g
- Cebula - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Bulion drobiowy - 500 g (lub woda)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Mięso podziel na części, umyj i osusz.
- Łyżkę soli, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżkę majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu wymieszaj.
- Mieszanką przypraw natrzyj mięso dokładnie.
- Mięso pozostaw w zamkniętym naczyniu w lodówce na całą noc.
- Wyjmij mięso z lodówki na godzinę przed gotowaniem.
- Rozgrzej masło na patelni.
- Mięso obsmaż z każdej strony po 1-2 minuty na dużej mocy palnika.
- Cebulę pokrój drobno i dodaj do mięsa wraz z bulionem.
- Duś przez 1,5 godziny pod przykryciem (do miękkości mięsa).
- Na koniec dodaj śmietankę i gotuj kilka minut do zredukowania sosu.
- Sos dopraw do smaku.
- Podawaj z dodatkami, posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Mięso z królika to świetny wybór. Jest chude i lekkie. Obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne dla organizmu. Przepis na królika dostarczy też nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ jest ich dużo w śmietance. Ich nadmiar w diecie jest niekorzystny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości