Królik w śmietanie
Opublikowano: 12.06.2021 r.
Królik, czosnek, marchewka i śmietanka kremowa to główne składniki naszego przepisu na królika w śmietanie. Dodajemy trochę cebuli, mąki pszennej i masła klarowanego, by stworzyć pełen smaku i kremowy sos. Ten zestaw sprawia, że danie wychodzi wyjątkowo aromatyczne i aksamitne.
Składniki dla 2 porcji:
- Królik tuszka - 500 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Marchewka - 250 g (5 sztuk)
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 łyżki)
- Masło klarowane - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kurkuma, tymianek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Królika podziel na 4 kawałki, opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj łyżeczkę soli i odstaw na 5 minut.
- Wyjmij kawałki królika, wylej wodę i osusz mięso. Obtocz delikatnie w mące.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj mięso, ok. 7 minut z każdej strony.
- Do dużego garnka wlej ok. 2 szklanek wody i zagotuj. Dodaj przyprawy, wymieszaj i włóż obsmażone kawałki królika.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Wlej ok. pół szklanki wody i zawartość patelni dodaj do garnka z mięsem.
- Marchew pokrój w plastry i dodaj do garnka. Gotuj ok. 50 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
- Śmietanę zahartuj kilkom łyżkami gorącego wywaru i dodaj do garnka.
- Dodaj posiekany koperek.
- Podawaj z kaszą lub ziemniakami.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność posiłku, wybierz śmietanę o niższej zawartości tłuszczu, np. 18% zamiast 30%.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk