Królik w piwie
Opublikowano: 03.12.2021 r.
Królik, piwo, cebula i masło to kluczowe składniki tego przepisu na królik w piwie. Zajmuje on centralne miejsce, a piwo jasne dodaje głębi smaku. Duże cebule i solidna porcja masła tworzą aromatyczną bazę, która nadaje potrawie wyrazistego charakteru. Idealne danie na chłodniejsze dni.
Składniki dla 5 porcji:
- Królik tuszka - 1000 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Ziemniaki późne - 300 g (3 średnie sztuki)
- Marchewka - 300 g (3 małe sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Piwo jasne - 700 ml
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, sok z cytryny, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Królika podziel na kawałki.
- Dopraw solą, obtocz w mące ziemniaczanej i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Obierz marchew i pokrój w kostkę.
- Obierz ziemniaki i pokrój je w ćwiartki.
- Posiekaj papryczkę chilli.
- Warzywa umieść w garnku, wlej piwo, dodaj masło, liść laurowy i ziele angielskie.
- Duś królika przez 60 minut na wolnym ogniu.
- Na koniec skrop mięso sokiem z cytryny.
- Warzywa odsącz z bulionu i zblenduj na sos.
- Podawaj królika z sosem posypanego natką pietruszki oraz świeżym pieczywem.
Komentarz dietetyka
Królik w piwie to bardzo zdrowe danie zawierające dużo białka zwierzęcego. Królik jest mięsem bardzo nisko tłuszczowym, dodatkowo hodowany jest bez dodatku antybiotyków. Dodatek warzyw korzeniowych dodaje daniu błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny