Królik pieczony w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r.
Królik, trochę oleju rzepakowego i sosu sojowego - to wszystko, czego potrzeba, by przygotować pysznego, soczystego królika pieczonego w rękawie. Szlachetny smak mięsa wzbogacony prostymi, ale skutecznymi przyprawami sprawia, że danie będzie mistrzostwem na każdego stołu.
Składniki dla 8 porcji:
- Królik tuszka - 1500 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, papryka słodka, imbir mielony, mielony czosnek, pieprz zielony ziarna
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, miseczka, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso królika podzielna części i dokładnie umyj.
- Do miseczki wlej sos sojowy oraz olej. Do składników dodaj 2 łyżeczki czosnku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę imbiru mielonego, 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego oraz 1 łyżeczkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Marynatą natrzyj każdy kawałek mięsa, włóż go do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiąż z dwóch stron i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Następnie mięso wyciągnij z lodówki i pozostaw do nagrzania w temperaturze pokojowej.
- Następnie rękaw do pieczenia ułóż na blaszce.
- Mięso z królika piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.
- Upieczone mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Królik pieczony w rękawie to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso królika jest bardzo delikatne i stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny