Królik pieczony
Opublikowano: 13.09.2021 r.
Królik tuszka, białe wino wytrawne, masło klarowane i świeży tymianek – to kluczowe składniki, które sprawią, że królik pieczony będzie nie tylko soczysty, ale i pełen głębokiego smaku. Połączenie delikatnego mięsa, aromatycznego zioła i eleganckiego wina to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 5 porcji:
- Królik tuszka - 1500 g (1 sztuka)
- Wino białe wytrawne - 400 ml
- Masło klarowane - 200 g
- Tymianek świeży - 1 g
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Przygotuj marynatę do królika. Wlej do miski białe wino, dodaj świeży tymianek, sól, liście laurowe, ziele angielskie, rozciśnięty czosnek i starty imbir. W marynatę włóż królika i marynuj 12-24 godziny.
- Po tym czasie królika wraz z marynatą umieść w brytfannie. Na wierzch połóż kawałki masła.
- Mięso piecz w temperaturze 180 stopni przez 75-80 minut.
- Gotowego królika podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Mięso z królika jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Królik jest mięsem bardzo zdrowym podawanym najczęściej dzieciom. Jest nisko kaloryczni i zawiera mało tłuszczu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny