Królik duszony
Opublikowano: 19.06.2022 r.
Królik duszony to pyszne i sycące danie, które robi się na bazie króliczej tuszki, czosnku, dużej cebuli, masła klarowanego i śmietanki kremowej 30%. Ten przepis łączy delikatne mięso królika z aromatycznym czosnkiem i słodką cebulą, tworząc wyjątkowy smak, który podbije podniebienia domowników.
Składniki dla 5 porcji:
- Królik tuszka - 1500 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Masło klarowane - 30 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Królika umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na części.
- Kawałki mięsa natrzyj solą i pieprzem.
- Czosnek obierz, pokrój na cienkie plastry i powciskaj w królika.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane, zeszklij obraną i pokrojoną w kostkę cebulkę.
- Następnie dodaj kawałki królika i przesmaż go z każdej strony.
- Dno garnka zalej wodą i duś mięso na małym ogniu przez około 80 minut, co jakiś czas mieszaj mięso i jeśli jest taka potrzeba, dodaj wody.
- Woda w większości pod koniec duszenia powinna odparować.
- Pozostałą wodę zlej do miseczki, wymieszaj ją ze śmietaną i przelej do garnka z kawałkami królika.
- Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami na ciepło.
Komentarz dietetyka
Królik duszony to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe na ciepło. Stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny