Królewski krem chałwowy
Opublikowano: 29.12.2021 r.
Śmietanka kremowa, mascarpone, chałwa i biała czekolada – te składniki brzmią jak przepis na prawdziwą ucztę dla podniebienia. Królewski krem chałwowy to deser, który łączy w sobie puszystą konsystencję, delikatność i nuty chałwy oraz białej czekolady. Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego, to właśnie go znalazłeś!
Składniki dla 4 porcji:
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g (2 niepełne szklanki)
- Mascarpone - 300 g
- Chałwa - 300 g
- Czekolada biała - 200 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- W rondlu umieść śmietanę, dodaj do niej pokrojoną chałwę i białą czekoladę podzieloną na kostki.
- Podgrzej na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy chałwa i czekolada się rozpuszczą, schłodź śmietanę w lodówce przez 4-5 godzin.
- Po tym czasie umieść ją w misie miksera, dodaj mascarpone i ubij na sztywną pianę.
- Krem jest gotowy do użycia od razu po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Królewski krem chałwowy jest bardzo kalorycznym dodatkiem do ciast i deserów. Zawiera bardzo dużo cukru i nie powinien być spożywany przez osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny