Krokiety ziemniaczane z serem
Opublikowano: 22.06.2022 r.
Ziemniaki, ser gouda i cebula to główne bohaterowie tego przepisu na krokiety ziemniaczane z serem. Do tego dodajemy jajko i bułkę tartą, które idealnie zwiążą całość, a po usmażeniu na oleju rzepakowym krokiety nabiorą złocistego koloru i chrupiącej skórki.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 700 g
- Cebula - 100 g
- Ser gouda - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia mała, tarka, miska, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na małej patelni podgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim cebulkę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Do zmielonych ziemniaków dodaj cebulę, ser oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiaj.
- Z masy formuj kotleciki i obtaczaj w bułce tartej.
- Tak przygotowane krokiety smaż na rozgrzanym oleju, aż będą złoto-brązowe.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki to bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk