Krokiety ziemniaczane
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Krokiety ziemniaczane to ciekawa alternatywa krokietów i pierogów ruskich. Można je przygotować na wiele sposób. Sprawdź, jak wygląda przepis na krokiety ziemniaczane!
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 600 g (8 sztuk)
- Ser twarogowy półtłusty - 200 g (1 kostka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 70 ml (7 łyżek)
- Bułka tarta - 160 g (3/4 szklanki)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, praska do ziemniaków, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Włóż je do garnka i zalej wodą. Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez ok. 25 min. Odcedź je i od razu potłucz (np. praską do ziemniaków). Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i umieść na patelni.
- Smaż do przyrumienienia (ok. 5-8 min). Odstaw do przestudzenia.
- Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca, a następnie dodaj go do ziemniaków. Ziemniaki z twarogiem zagnieć praską do ziemniaków.
- Następnie dodaj cebulę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
- Z gotowej masy uformuj krokiety. Następnie kolejno obtocz je w jajkach i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Ziemniaczane krokiety smaż ok. 3-4 min z każdej strony do ładnego przyrumienienia.