Krokiety ze szpinakiem
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Szpinak mrożony, ser feta, czosnek i cebula to składniki, które sprawiają, że krokiety ze szpinakiem są tak pyszne. Dodaj do tego odpowiednią ilość jajek i mleka, a otrzymasz idealną mieszankę na ciasto. Te krokiety są łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku dzięki aromatycznemu nadzieniu i chrupiącej, złocistej panierce.
Składniki dla 18 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 270 g (2 szklanki)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 4 szt.
- Szpinak mrożony - 500 g
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Cebula - 50 g (1 mała)
- Ser Feta - 200 g (1 opakowanie)
- Bułka tarta - 54 g (1/4 szklanki)
- Olej rzepakowy - 96 ml (8 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesyp do miski, dodaj 3 jajka, mleko, szklankę wody i sporą szczyptę soli. Miksuj około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i puszyste.
- Smaż naleśniki na patelni bez tłuszczu lub delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji wyjdzie 18 naleśników.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Drobno pokrój cebulę i zeszklij ją na patelni.
- Po około 3-4 minutach dodaj drobno posiekany czosnek lub rozgnieciony przez praskę.
- Smaż 1 minutę i dodaj mrożony szpinak.
- Dodaj 5 łyżek wody, przykryj i duś po przykryciem aż szpinak się rozmrozi.
- Dodaj szczyptę soli i dużą szczyptę pieprzu.
- Do szpinaku pokrusz ser feta.
- Zwiń krokiety.
- Zwinięte krokiety obtocz w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, soli i pieprzu a następnie w bułce tartej.
- Smaż na złoty kolor z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Krokiety to dość tłuste i ciężkostrawne danie z powodu panierowania i smażenia. Oczywiście spożywanie raz na jakiś czas nie są przeciwwskazaniem w zdrowej, zbilansowanej i zrównoważonej diecie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki