Krokiety z warzywami

Opublikowano: 26.08.2022 r.
Mrożone warzywa na patelnię, jajka i mąka pszenna to główne składniki krokietów z warzywami. Warzywa dostarczą smakowitego nadzienia, a z mąki, jajek i mleka przygotujesz cienkie naleśniki, które staną się idealnym opakowaniem dla farszu. Trochę bułki tartej i oleju rzepakowego doda krokietom odpowiedniej chrupkości.
Składniki dla 12 porcji:
- Mrożone warzywa na patelnię - 450 g
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 70 ml (40 ml + 30 ml)
- Jajko - 6 szt.
- Mleko 3,2% - 350 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj składniki na naleśniki: 40 ml oleju, 4 jajka, mąkę pszenną, mleko oraz 250 ml wody.
- Miksuj, aż ciasto będzie jednolite. Odstaw na 30 minut.
- Rozgrzej patelnie do naleśników. Nabieraj łyżką porcje ciasta i wylewaj na patelnie. Smaż naleśniki z obu stron, aż się zarumienią.
- Warzywa na patelnię przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dopraw do smaku.
- Na naleśniki wykładaj warzywa. Zawiń boki naleśnika do środka, a następnie zwiń w rulon.
- W misce roztrzep jajka.
- Obtaczaj krokiety w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej.
- Smaż krokiety, aż bułka się zarumieni.
Komentarz dietetyka
Dania warzywne to najzdrowszy wybór na obiad.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk