Krokiety z wafli
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Kapusta kiszona, pieczarki i cebula to magiczna trójka w tym przepisie na przepyszne krokiety z wafli tortowych. Zajmują centralne miejsce, tworząc sycący i aromatyczny farsz. Kąpiel w jajku i bułce tartej nadaje krokietom złocisty, chrupiący wygląd, a wszystko to smażone na oleju rzepakowym.
Składniki dla 5 porcji:
- Wafle tortowe - 80 g
- Kapusta kiszona - 800 g
- Pieczarki - 250 g
- Cebula - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Bułka tarta - 80 g
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Kapustę kiszoną posiekaj i włóż do garnka. Dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i pół łyżeczki kminku. Wlej pół szklanki wody i gotuj kapustę, aż zmięknie, około 30-40 minut. Odsącz na sitku.
- Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni podgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim pieczarki, aż odparują.
- W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do pieczarek. Smaż razem, aż cebula się zeszkli. Dopraw na koniec solą i pieprzem.
- Ugotowaną kapustę dodaj na patelnię i wymieszaj z pieczarkami.
- Na wafle wyłóż równomiernie farsz i zostaw na 2-3 minuty, by wafle zmiękły.
- Gdy wafle zmiękną, zwiń całość w rulon i pokrój na 5 równych kawałków.
- Każdy kawałek obtocz w rozmieszanym jajku i następnie w bułce tartej.
- Smaż krokiety na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Wskazuje się, że połączenie słodkiego i słonego smaku w jednym daniu daje najwięcej satysfakcji, stąd duża popularność dań słodko-wytrawnych, np. słonego karmelu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk