Krokiety z serem
Opublikowano: 01.05.2022 r.
Ser gouda, pieczarki, cebula i jajka - to kluczowe składniki na przepyszne krokiety z serem. Kremowy ser w połączeniu z aromatycznymi pieczarkami i delikatną cebulą tworzy idealne nadzienie, które zawijamy w ciasto na bazie mąki pszennej i jajek. Wszystko to podsmażane na oliwie z oliwek, tworząc nieodparcie chrupiącą i sycącą potrawę.
Składniki dla 4 porcji:
- Ser gouda - 200 g
- Pieczarki - 350 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 75 ml
- Mleko 2% - 250 ml
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, rózga, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij 2 jajka, dodaj mleko i mąkę. Odrobinę posól. Całość dokładnie wymieszaj rózgą.
- Rozgrzej patelnię beztłuszczową i smaż na niej naleśniki, wylewając 1 chochelkę ciasta i rozprowadzając je po całej powierzchni patelni.
- Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj pieczarki. Podsmaż, dodaj sól i pieprz. Do całości wrzuć starty żółty ser. Dodaj zioła prowansalskie i czosnek.
- Zacznij zwijać krokiety. Na środek każdego naleśnika nałóż dużą łyżkę farszu. Boki zwiń do środka, a całość zroluj od dolnej krawędzi do góry.
- Na talerzyk wbij 2 jajka, każdy krokiet wymocz w jajku.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej krokiety, by zarumieniły się.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny