Krokiety z piekarnika
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Pieczarki, kiszona kapusta, ser gouda i mięso mielone z kurczaka - to główne składniki krokietów z piekarnika, które sprawią, że zapomnisz o klasycznych wersjach z patelni. W sam raz na obiad dla całej rodziny, te pieczone krokiety są pełne smaku i mają chrupiącą skórkę, dzięki której staną się ulubieńcem domowników.
Składniki dla 5 porcji:
- Pieczarki - 300 g (15 szt)
- Kapusta kiszona - 200 g
- Ser gouda - 200 g (8 plastrów)
- Mąka pszenna typ 550 - 325 g (2,5 szklanki)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 60 ml (4 łyżki)
- Jajko - 3 szt.
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- W małym garnku umieść kapustę i zalej ją wodą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ją na małym ogniu przez 40 minut.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodaj mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smaż przez 15 minut, aż mięso będzie rumiane.
- Kapustę posiekaj bardzo drobno i włóż do dużej miski. Dodaj do niej mięso z pieczarkami i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, gałką i czosnkiem. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
- W misce zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oleju. Dodaj odrobine soli. Wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
- Patelnię do smażenia beztłuszczowego porządnie nagrzej i nakładaj małymi porcjami masę naleśnikową. Smaż naleśnik z każdej strony, aż się zarumienią. Naleśniki układaj na małym talerzyku do ostudzenia.
- Wzdłuż bocznej krawędzi naleśnika nałóż farsz. Naleśniki zwijaj w rulony.
- Do naczynia żaroodpornego wlej 2 łyżki oliwy i rozprowadź po całej powierzchni. Na dnie poukładaj ciasno krokiety, tak by łączenie było na dole. Na wierzch zetrzyj żółty ser.
- Piecz krokiety w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.